Al klaar voor de veiligheidsladder?

man-in-yellow-safety-vest-climbing-on-ladder-159358-2

Vanaf 1 januari 2021 nemen opdrachtgevers in de bouw en infrastructuur als eis om mee te dingen op aanbestedingen de Veiligheidsladder op. Niet alleen overheden maar ook tal van aannemers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GVCB) hebben ondertekend.

Hoe ziet de ladder eruit?

De ladder bestaat uit trede 1 tot en met 5. De ladder meet het veiligheidsbewustzijn binnen de onderneming.  Trede 1 is een zeer laag niveau en trede 5 is de veiligheid geïntegreerd in de hele bedrijfsvorming.

De minimum eis zal zijn dat de mededinger in ieder geval trede 2 moet hebben van de Veiligheidsladder. Indien een mededinger trede 3, 4 of 5 heeft zou deze een met de treden oplopende virtuele korting verdienen op de inschrijfsom. Overheidsinstanties passen het kortingsmechanisme nog wel eens toe.

Waarom de ladder?

Er is toch al een VCA of een ISO 45001? Dat klopt. Een onderneming kan hele mooie handboeken hebben, een kast vol werkinstructies, talloze toolboxmeetings, noem maar op. Dat het goed op papier staat en dat het management meent dat de boel ‘op orde’ is wil nog niet zeggen dat het veiligheidsbewustzijn in alle geledingen van de onderneming ook zo ervaren en toegepast wordt. Wij hebben nog steeds veel te veel arbeidsongevallen en de trend is eerder naar boven dan naar beneden. De ladder gaat in tegenstelling tot andere normen veel minder uit van hetgeen op papier staat, dat is immers gewillig, maar wat er leeft op de werkvloer.

Hoe gaat een certificeringstraject in zijn werk?

Te beginnen met een self-assessment. Breng in kaart waar je staat met de onderneming. Je kunt dan bij een certificerende instelling een audit aanvragen voor bijvoorbeeld trede 3. Twee auditoren komen toetsen of je daar ook aan voldoet. Met observaties, interviews en werkbezoeken vormen de auditoren zich een oordeel over het veiligheidsbewustzijn en of dat voldoet aan de gewenste trede.

Ondersteuning

Als HVK (Hogere Veiligheidskundige) en Lead auditor kan ik ondernemingen ondersteunen met een self-assessment en begeleiden met een traject naar de gewenste veiligheidstrede. Voor meer informatie over de veiligheidsladder, zie https://gc-veiligheid.nl/veiligheid-in-aanbesteding-via en https://www.veiligheidsladder.nl/uitleg-5-treden/.

Ik breng in een persoonlijk gesprek graag voor je in kaart wat het betekent voor de onderneming, hoe het adviestraject eruitziet, wat de te verwachten kosten zijn en welke voordelen het kan opleveren. Stuur een mail naar Tinus@kam-adviseur.nl of bel/app naar 06-19462229. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Recent posts

Wil je meer weten?
Neem dan gerust contact met ons op!

Verzenden